REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak przechowywać marchewkę, aby nie straciła na jakości? Kilka przydatnych porad

Jak przechowywać marchewkę, aby nie straciła na jakości? Kilka przydatnych porad

Pixabay.com

Marchew jest jednym z tych warzyw, które bez problemu można przechowywać przez długi czas. Aby jednak nie straciła swoich walorów smakowych i odżywczych, musimy zadbać o jak najbardziej odpowiednie warunki do jej przetrzymywania.

REKLAMA

Najlepiej, aby marchew była przechowywana w niskiej temperaturze. Idealnie, jeśli nie przekracza ona pięciu stopni Celsjusza. Jeśli zatem chcemy przetrzymać kilka sztuk tego warzywa, wystarczy wrzucić je do dolnej szuflady w lodówce.

Jeżeli jednak zaopatrzymy się w dużą ilość marchwi w celu np. przechowywania jej na zimę, oprócz temperatury ważna jest również wilgotność i „towarzystwo”. Nie powinniśmy trzymać marchwi w pobliżu owoców, zwłaszcza jabłek.

Dobrym miejscem do przechowywania tego warzywa w domach jednorodzinnych jest nieogrzewana piwnica. Można ją również umieścić w innych pomieszczeniach gospodarczych lub nawet w altanie ogrodowej.

REKLAMA

W przypadku mieszkania w bloku niektórzy decydują się na trzymanie wielu sztuk marchwi w szafkach kuchennych. Dobrze, jeśli uda nam się wygospodarować nieco miejsca na balkonie, gdzie bez problemu możemy ją przechowywać.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA