REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak przechowywać wędlinę, aby nie straciła na jakości?

Jak przechowywać wędlinę, aby nie straciła na jakości?

Fot. Pixabay.com

Wędlina jest tym rodzajem produktów spożywczych, których przechowywanie sprawia najwięcej problemów. Okazuje się jednak, że jest kilka trików, dzięki którym w łatwy sposób można zachować świeżość i wysoką jakość poszczególnych rodzajów mięsa.

REKLAMA

Kupowane w sklepach lub punktach mięsnych wędliny należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków. Taki sposób przechowywania nie jest dobry dla mięsa, ponieważ znacznie szybciej się psuje.

Wędliny najlepiej jest przekładać do plastikowych torebek z pergaminu. Takie opakowanie świetnie się sprawdzi, jeśli chcemy utrzymać świeżość mięsa przez dłuższy czas – podaje Radio Zet.

Jeśli natomiast chodzi o suszone lub wędzone wędliny, w ich przypadku lepszym rozwiązaniem jest hermetycznie zamykany pojemnik. Bez dostępu powietrza znacznie dłużej utrzymają swój zapach i smak.

REKLAMA

Biorąc pod uwagę lodówkę, do przechowywania wędlin najlepiej jest wybrać środkową półkę. To świetne miejsce na produkty, które mają tendencję do szybkiego psucia. W tym miejscu mięso może leżeć nawet tydzień.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA