Wędlina jest tym rodzajem produktów spożywczych, których przechowywanie sprawia najwięcej problemów. Okazuje się jednak, że jest kilka trików, dzięki którym w łatwy sposób można zachować świeżość i wysoką jakość poszczególnych rodzajów mięsa.
Kupowane w sklepach lub punktach mięsnych wędliny należy jak najszybciej wyjąć z foliowych worków. Taki sposób przechowywania nie jest dobry dla mięsa, ponieważ znacznie szybciej się psuje.
Wędliny najlepiej jest przekładać do plastikowych torebek z pergaminu. Takie opakowanie świetnie się sprawdzi, jeśli chcemy utrzymać świeżość mięsa przez dłuższy czas – podaje Radio Zet.
Jeśli natomiast chodzi o suszone lub wędzone wędliny, w ich przypadku lepszym rozwiązaniem jest hermetycznie zamykany pojemnik. Bez dostępu powietrza znacznie dłużej utrzymają swój zapach i smak.
Biorąc pod uwagę lodówkę, do przechowywania wędlin najlepiej jest wybrać środkową półkę. To świetne miejsce na produkty, które mają tendencję do szybkiego psucia. W tym miejscu mięso może leżeć nawet tydzień.