Kupione w sklepie wędliny zapakowane w foliowe torebki umieszczasz od razu w lodówce? Okazuje się, że opakowanie z plastiku wcale nie jest dla nich odpowiednie. Folia spożywcza oraz plastikowy woreczek nie przepuszczają zbyt dużo powietrza, w rezultacie wędliny szybciej się psują. Jak należy je przechowywać, żeby zachowały świeżość na dłużej?
Przechowywanie wędliny – najlepszy sposób
Najlepiej przechowywać wędliny w lodówce zawinięte w opakowania zapewniające cyrkulację powietrza, np. pergamin albo zwykłą ściereczkę. Pergamin nadaje się do mniej trwałych i miękkich wędlin. Wędliny wędzone i suszone można włożyć do pojemnika (np. ze szkła lub dobrej jakości plastiku), wystarczy go tylko lekko przykryć, aby zapewnić odpowiedni przepływ powietrza.
Zatrucie pokarmowe – jak go uniknąć?
Na pewno kupiliście kiedyś wędlinę, którą położyliście w lodówce i nie zdążyliście jej zjeść w szybkim czasie. W efekcie wędlina straciła świeżość i smak, a wy musieliście ją wyrzucić. Aby tego uniknąć, najlepiej po prostu kupować mniej.
Jeśli już kupujecie wędlinę, wybierajcie taką w kawałku, a nie pokrojoną na plasterki (szczególnie bardzo cienkie). Ta druga, już pokrojona, szybciej się zepsuje i trzeba będzie ją wyrzucić. Szybciej zepsuje się także wędlina bardziej przetworzona. Dlatego kaszanki, salcesony czy pasztety powinno się spożyć w ciągu 2-3 dni od zakupu. Natomiast wędliny suszone i wędzone poleżą w chłodziarce dłużej – maksymalnie 3 tygodnie.