Jeśli planujemy już wigilijne menu, z pewnością na listę dań wpiszemy karpia. Są osoby, które za nim nie przepadają, z uwagi na specyficzny smak. A czy wiecie, jak przygotować tę słodkowodną rybę bez posmaku mułu? Skorzystajcie z naszych wskazówek, a podczas najbliższych Świąt karp będzie smakował wyśmienicie.
Choć karp należy do smacznych ryb, to czasami zdarza się, że podczas jedzenia czujemy w nim mulasty posmak. Wpływają na to w głównej mierze warunki hodowli. Na szczęście wiemy, jak zneutralizować niepożądane nuty smakowe.
Jak przygotować karpia bez posmaku mułu?
Jeżeli posmak mułu nie jest zbyt mocno wyczuwalny, wystarczy, że skropimy karpia świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Domieszka cytrusa wprowadzi orzeźwienie, niwelując równocześnie niechciany posmak.
Przy bardziej intensywnej woni błota, rybę warto specjalnie przyrządzić. Oczyszczonego karpia namaczamy zatem w zimnym mleku i w takiej postaci wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia rybę odsączamy z płynu, osuszamy, a potem przyrządzamy według receptury.
Kolejnym produktem, który świetnie poradzi sobie ze smakiem mułu, jest cebula. Należy ją posiekać w cienkie plastry i obłożyć nią oczyszczonego karpia. Potrawę możemy dodatkowo posypać majerankiem, którego subtelny zapach także pomoże pozbyć się mulastego posmaku.
W usunięciu niepożądanego posmaku pomoże również mieszanka warzyw. Wystarczy pokroić pietruszkę, czosnek, marchewkę i seler, a następnie obrzucić nimi sprawioną rybę. Tak przyrządzoną umieszczamy na kilka godzin w chłodziarce. To powinno pomóc zniwelować nieprzyjemny smak i zapach.
Co przygotować z karpia?
Najprościej jest usmażyć go w panierce. Kawałki fileta lub dzwonka można panierować tylko w mące bądź w klasycznej panierce złożonej z mąki, jajka oraz tartej bułki. Ryba doskonale nadaje się do pieczenia. Przedtem warto ją przyprawić, obłożyć np. jarzynami i wstawić do pieca. Można ją także zapiekać z pysznymi, domowymi sosami np. chrzanowym czy cebulowym. Niektórzy zaś uwielbiają karpia w galarecie. Faktycznie jest smaczny. Z ugotowanej ryby trzeba dokładnie usunąć ości. Dzięki temu gotowe danie będzie można jeść z wielką przyjemnością.