Wątróbka ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Osób, które choć raz jej spróbowały, na pewno nie trzeba namawiać na drugi raz. Jednak niektórzy mają pewne obawy, że ten rodzaj podrobu jest ciężkostrawny. Smażony z pewnością, więc prezentujemy recepturę na gotowaną wątróbkę z warzywami.
Wątróbka jest produktem zwierzęcym, który zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Równocześnie jest też zasobna w witaminę A i łatwo przyswajalne żelazo. Zatem polecana jest zwłaszcza dla osób osłabionych, z tendencją do anemii. Najbardziej ceniona jest wątroba cielęca, aczkolwiek jest dość droga. Z kolei wątroba wieprzowa także jest pyszna, lecz przyrządzenie soczystej i miękkiej wcale nie jest łatwe. Za to wątróbka drobiowa udaje się niemal zawsze – jest delikatna w smaku, kremowa i smaczna.
Gotowana wątróbka z dodatkiem warzyw – przepis
Składniki:
3 kolorowe papryki
40 dag wątróbki kurczaka
1 duża cebula
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
olej
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
pieprz, sól
oregano
Sposób przygotowania:
Z wątróbki usuwamy żyłki, płuczemy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy chłodną wodą, zagotowujemy, dorzucamy liście laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Całość gotujemy ok. 20 minut, odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko podsmażamy na patelni z olejem. Dodajemy pokrojone w paski papryki i rozdrobnione ząbki czosnku. Wszystko przesmażamy i dusimy, a na koniec dodajemy trochę pieprzu i soli.
Do warzyw przekładamy ugotowaną wątróbkę, chwilę podsmażamy, mieszamy i dodajemy oregano. Następnie wlewamy niedużą ilość wody, dusimy pod przykrywką ok. 10 minut. Doprawiamy. Tak przyrządzoną wątróbkę serwujemy z chlebem albo z gotowanymi ziemniakami. Uzupełnieniem potrawy może być domowa surówka np. z marchewki i jabłka.