Sałata jest bardzo lubianym produktem spożywczym. Niestety warzywo dość szybko więdnie – liście wyglądają wtedy mało apetycznie i nie zachęcają do jedzenia. Jednak można w prosty sposób spowolnić ten proces.
Z liści sałaty przyrządzamy nieraz smaczne sałatki, a innym razem dodajemy je do kanapek. Ale, zwiędłe warzywo nie napawa euforią. Na szczęście, istnieje kilka rozwiązań, dzięki którym sałata utrzyma świeżość nawet kilka dni dłużej. Wystarczy ją należycie przechować. Przydadzą się przedmioty, które z pewnością każdy ma swojej w kuchni. Aby sałata zbyt szybko nie zwiędła, należy włożyć ją do miski i okryć ręcznikami papierowymi, następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Warzywo powinno zachować świeżość przez 7 dni.
Warto wypróbować również inne bardzo przydatne w kuchni triki. Na przykład, jeśli odetniemy zbyt dużo bazylii i nie wiemy co z nią zrobić, możemy nadmiar łodyżek włożyć do szklanki z wodą, a przy kolejnej okazji zdążyć ją spożytkować.
Poznaj inne patenty na przedłużenie świeżości
Poznaliśmy już triki z sałatą i bazylią. Teraz pora na czosnek, którego obieranie czasami zabiera nam sporo czasu. Warto włożyć ząbki do małego zamykanego pojemnika i zacząć intensywnie potrząsać. Po pewnym czasie łupiny same się oddzielą.
Jak sprawdzić, czy jajka, które przechowujemy w lodówce są świeże? Zamiast zanurzać je w wodzie wystarczy, że ustalimy to za pomocą słuchu. Gdy potrząśniemy jajkiem i usłyszymy bulgotanie, to znaczy, że jajko nie jest świeże.
W kuchni możemy wypróbować wiele rozmaitych sztuczek, które mogą pomóc wydłużyć świeżość produktów i wydobyć z nich najlepszy smak.