Jak smażyć łososia, żeby był chrupiący i soczysty? Oto najlepszy sposób!

Jak smażyć łososia

Chrupiący i złocisty łosoś to pyszny i w dodatku bardzo zdrowy obiad, dlatego warto przyrządzić choć raz w tygodniu. Podawany w różnych formach – pieczony, duszony lub smażony. Ten ostatni jest idealnym pomysłem na błyskawiczne danie lecz często sam proces smażenia może sprawić nam niemały kłopot. Jak więc go usmażyć, żeby był chrupiący, a zarazem soczysty? Poznaj najlepszy sposób!

   

Aromatyczny, niezwykle chrupiący i bardzo maślany łosoś najlepiej smakuje wtedy, kiedy podany jest z pożywną i pełną wartości odżywczych surówką. Niektórzy mają problem z perfekcyjnym wysmażeniem ryby i skutkuje to często spalonym spodem i suchym, nieapetycznym wnętrzem.

Jak usmażyć łososia żeby był chrupiący i jednocześnie soczysty? Poznaj sposób, który pomoże Ci się z tym uporać!

   

Jak smażyć łososia, żeby był chrupiący i soczysty?

Jak smażyć łososia

Jeśli chcesz, aby łosoś był idealnie wysmażony i chrupiący, a w środku soczysty to musisz przestrzegać kilku ważnych zasad. Dzięki nim smażenie tej ryby nie będzie już sprawiało kłopotów i niepotrzebnych nerwów.

   

⇒ Tłuszcz rozgrzany na patelni musi mieć najlepiej temperaturę 160°C. Najlepszym olejem do smażenia będzie olej rzepakowy, ale żeby spód był idealnie chrupiący, warto dodać 2 łyżki masła. Wtedy smak ryby będzie miał niesamowity, maślany aromat.

⇒ Aby ryba szybko się nie spaliła, zmniejsz temperaturę o połowę chwilę przed włożeniem łososia na patelnię.

⇒ Umieszczając filet łososia na patelni, musisz pamiętać o tym, aby nie przewracać go na drugą stronę. Możesz zrobić to dopiero pod koniec smażenia – dosłownie na około 20 sekund. Dzięki temu spód będzie idealnie chrupiący, a środek bardzo soczysty i apetyczny!


Ile czasu smażyć łososia na patelni?


Najczęstszym błędem popełnianym przez wiele osób jest smażenie łososia do momentu, kiedy będzie całkowicie wysmażony. Przez to w rezultacie nie jest smaczny, ale przesuszony. Ile czasu smażyć łososia, aby był soczysty? Odpowiadamy!

Filet o wadze 200 g – 5 – 7 minut

Filet o wadze 400 g – 10 minut

   

→ Pamiętaj o temperaturze podczas smażenia! 

Jeśli zastosujesz powyższe wskazówki, to z pewnością nie pożałujesz, a smażenie łososia stanie się przyjemnością! A jeśli lubisz gotować, to wypróbuj też przepis na łososia z pistacjową pierzynką. Palce lizać!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News