Piękne, czerwone, soczyste i zdrowe. Przegryzasz – a tam biały robak! Nie masz ochoty już jeść kolejnych i czereśnie trafiają do kosza. Jak się przed tym ustrzec i rozpoznać, czy kupowane czereśnie są robaczywe?

Warto poznać sposoby na to, jak rozpoznać, czy czereśnie są robaczywe. Jak informuje redakcja Wprost doświadczenie sadownicze nie jest w tym przypadku potrzebne, jednak przyda się dobry wzrok, aby określić czy czereśnie mają dzikich lokatorów.

Jeśli na owocach zauważysz czarne punkciki, małe dziurki lub białe plamki, możesz mieć pewność, że czereśnie będą robaczywe. W owocach mogą mieszkać larwy, jeśli zauważysz jaśniejsze korytarze pod skórką oraz zmianę zabarwienia skórki, która może przypominać ślad po obiciu owocu. Można również przekroić czereśnię na pół lub rozdzielić ją palcami i sprawdzić, czy jej wnętrza nie zamieszkują larwy.

Kolejny sposób to namoczenie owoców w zimnej wodzie. Po kilkunastu minutach robaki wyjdą z czereśni i się utopią. Natomiast takie czereśnie nie nadają się do jedzenia bo w środku mogły zostać odchody larw. Jeśli jednak zjesz robaczywą czereśnię, nic Ci się nie stanie. Larwy nie są źródłem chorób, więc można być spokojnym.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna