Kamień w czajniku to dość popularne zjawisko i nie każdy wie, jak sobie z nim poradzić. Niektórzy popełniają jeden duży błąd. Jaki? Po odkamienianiu sprzętu część osób nie wygotowuje go przed powtórnym użyciem. Z tego względu kawa czy herbata mogą smakować gorzej. Czajnik warto odkamieniać systematycznie, co najmniej raz w miesiącu.
Jak usunąć kamień z czajnika?
Z kamieniem w czajniku poradzi sobie kwasek cytrynowy i ocet. Jeżeli chcesz odkamienić sprzęt za pomocą tego drugiego specyfiku, wlej wodę i ocet do czajnika w identycznych proporcjach. Następnie zagotuj mieszankę i pozostaw do wystudzenia. Później ją wylej. Teraz wypłukaj czajnik kilkukrotnie chłodną wodą. Po chwili ponownie napełnij go wodą, zagotuj ją, ostudź i opróżnij czajnik. Czynność możesz ponowić, dzięki temu zaniknie niepożądany posmak octu, a zaparzone napoje będą smakować, tak jak trzeba.
Kolejnym domowym sposobem na odkamienianie czajnika jest zastosowanie soku z cytryny. Wyciśnij sok z jednego owocu i połącz go z 1,5 szklanki wody. Roztwór wlej do czajnika, zagotuj i odczekaj godzinę. Potem opróżnij czajnik i porządnie go wypłucz. Usuwanie kamienia to żaden problem dla sody oczyszczonej. Po napełnieniu czajnika wodą wsyp do niego łyżkę białego proszku i wszystko zagotuj. Pozostaw sprzęt na 60 minut, a następnie wylej wodę. Starannie wypłucz czajnik, zagotuj w nim wodę (przynajmniej 1-2 razy), nim użyjesz jej do przygotowania np. herbaty.
Inne sprawdzone metody na odkamienianie czajnika
Czajnik z powodzeniem odkamieni także cola. Wlej szklankę tego napoju do czajnika i dolej taką ilość wody, aby mikstura dotykała najwyżej usytuowanej podziałki. Teraz całość zagotuj, odstaw na 30 minut, a potem wylej płyn. Czajnik dobrze wypłukaj. Jeżeli osadu jest naprawdę sporo, do czajnika możesz wsypać jeszcze łyżkę sody.
Z kamieniem w czajniku sprawnie poradzą sobie też obierki z ziemniaków. Umieść ich niewielką ilość w czajniku, nalej do niego wodę i zagotuj. Następnie opróżnij sprzęt i starannie wypłucz. Gdy zostanie jeszcze trochę kamienia, wykonaj zabieg ponownie ze świeżymi obierkami. Metody tej lepiej nie stosuj do czajników wykonanych z plastiku, ponieważ na ich powierzchni mogą wystąpić przebarwienia.