Imbir – warzywo o charakterystycznym smaku. Wykorzystywany w kuchni, najczęściej w postaci przyprawy. Jego aromat pochodzący z korzenia, bardzo wpływa na smak całego dania. Ale z imbiru można też przygotować syropy i napary wzmacniające odporność – idealne na jesień i zimę. Jednak wielu z nas nie potrafi go szybko i prawidłowo obrać. Na szczęście jest genialny sposób, który warto zapisać w notatkach!
Obieranie imbiru niestety nie zalicza się do prostych czynności. Wtedy często traci się wiele czasu i energii na zdenerwowanie z tego powodu. Jednak okazuje się, istnieje na to rewelacyjny sposób. Dzięki niemu pozbędziesz się skórki z imbiru szybko, prosto i bez nerwów!
Ten trik szczególnie przyda się na jesienno-zimowy sezon dlatego warto mieć zawsze w kuchni korzeń tego warzywa.
Imbir – jak szybko go obrać? Oto rewelacyjny i prosty sposób
Ten szybki i prosty sposób na obranie świeżego korzenia imbiru sprawi, że nie tylko w mig pozbędziemy się skórki, ale także jego walory zdrowotne będą dłużej zachowane.
Wystarczy, że sięgniesz po najzwyklejszą łyżeczkę do herbaty, a następnie lekkim ruchem obierzesz nią korzeń imbiru. Kiedy stosuje się do tego nóż, to często pozbywamy się jego bogatego wnętrza.
Obieranie łyżeczką, sprawia, że zdrapujemy cienką warstwę warzywa, a mianowicie niechcianą skórkę. Jak więc to zrobić? To proste – brzeg łyżeczki wbij w imbir oraz lekko zeskrobuj z niego skórkę.
Jeśli lubisz triki kulinarne, to koniecznie sprawdź, jak szybko obrać ziemniaki?