Deski do krojenia przydają się w każdej kuchni. Kroimy na nich warzywa, mięso i inne produkty spożywcze. Niestety łatwo ulegają zabrudzeniom, a wtedy stają się siedliskiem różnych zarazków. Metod na czyszczenie istnieje mnóstwo. Dzięki użyciu jednego owocu kuchenny przedmiot będzie czysty i pachnący.
Niezależnie od tego, z jakiego materiału wykonana jest nasza deska, powinniśmy ją systematycznie myć i odkażać, gdyż mogą kumulować się na niej niepożądane drobnoustroje, które potem łatwo przedostają się do jedzenia i mogą wywoływać różne choroby.
Zanim po raz pierwszy użyjesz drewnianej deski pamiętaj o ważnej rzeczy
Drewno nie lubi długotrwałego kontaktu z wodą, może wtedy popękać, a w powstałych szczelinach gromadzi się brud i zarazki. Przed pierwszym użyciem drewnianej deski powinieneś ją zaimpregnować. Do tego celu wykorzystaj specjalny olej (kupisz go w sklepie) albo zwykły olej roślinny (np. rzepakowy, oliwę). Aby prawidłowo zaimpregnować narzędzie, natrzyj je wybranym tłuszczem i odłóż na pewien czas – deska powinna całkowicie wchłonąć środek. Czynność najlepiej powtarzać raz na 14 dni.
Czyszczenie drewnianej deski
Aby drewniana deska służyła nam na wiele lat, powinniśmy o nią należycie zadbać. Po pierwsze, takiego przedmiotu nie należy myć w zmywarce, bo wtedy może ulec zniszczeniu. Z kolei długie trzymanie drewnianej deski w wodzie przyczyni się do namoknięcia materiału, który potem zacznie pękać. Narzędzie najlepiej czyścić domową pastą. Jeśli chcesz ją przyrządzić, połącz w naczyniu sodę oczyszczoną i sok z cytryny bądź limonki. Po wymieszaniu składników powstanie jednolita pasta, która możesz nanieść na deskę. Odczekaj 20-30 minut, a później starannie umyj drewno i przemyj je za pomocą czystej gąbki. Ta metoda oczyści deskę z drobnoustrojów i dodatkowo odświeży jej zapach.
Innym trikiem jest zastosowanie mikstury na bazie wody i sody oczyszczonej. Spryskaj deskę takim preparatem i odstaw ją na parę minut. Potem przetrzyj ją ściereczką – brud powinien zejść bez wysiłku.