Czosnek jest bardzo częstym składnikiem wielu potraw w polskiej kuchni. Jego niewątpliwą wadą jest jednak uciążliwy proces obierania. Na szczęście istnieją sposoby, które pozwolą to zrobić w mgnieniu oka.
Jednym ze sposobów jest wrzucenie czosnku do słoika, a następnie energicznie nim potrząsać niczym shakerem. Po kilkunastu sekundach zauważymy, że łupinki swobodnie latają po wnętrzu, a ząbki są gotowe do użycia.
Kolejny trik zakłada użycie miski i wody. Do zimnej wody wkładamy nieobrane ząbki czosnku i po kilku minutach je wyciągamy. Pod wpływem wilgoci łupinki z dużą łatwością będą odchodziły od ząbków.
Następny pomysł dotyczy wrzucenia czosnku do mikrofali. Wkładamy go do miseczki i wstawiamy do kuchenki na 10 sekund. Po tym czasie skórka będzie odchodziła bez największego problemu.
Prosty sposób zaprezentował też swego czasu Gordon Ramsay. Wystarczy wziąć do ręki dość szeroki nóż, położyć ząbki czosnku na desce do krojenia i mocno nacisnąć. Pod wpływem nacisku łupinki również odejdą z dużą łatwością.