Każdego roku na śmietnikach lądują miliony ton niewykorzystanej żywności. Bardzo duża część produktów spożywczych marnuje się w lodówce. Okazuje się, że możemy w prosty sposób temu zapobiec.
Zgodnie z zaproponowaną przez ,,Wprost” francuską ideą ,,Mise en place”, w prosty sposób możemy ,,umieścić wszystko na swoim miejscu”. Odnosi się to między innymi do lodówki, dzięki czemu marnowane jest mniej żywności.
Przede wszystkim należy pogrupować produkty według stref – nabiał oddzielnie, mięso oddzielnie, warzywa i owoce morza oddzielnie, tak jak resztki jedzenia. Szeregowanie produktów w taki sposób znacznie ułatwia ich przeglądanie.
Przy dodawaniu nowych produktów do lodówki, starsze należy umieszczać z przodu. Dzięki temu szybciej wykorzystamy rzeczy, których data przydatności do spożycia jest krótsza.
Resztki lub otwarte już produkty można podpisać datą ich otwarcia. Resztki należy przechowywać odpowiednich pojemnikach i należy je odpowiednio poukładać.
Dodatkowo warto pamiętać o możliwości mrożenia produktów, co znacząco wpływa na termin ich przydatności do spożycia.