Za plackami ziemniaczanymi przepada większość smakoszy. Najsmaczniejsze są wtedy, gdy do ich przygotowania użyjemy odpowiednich ziemniaków – te powinny mieć ładny, jasnożółty i delikatnie zbrązowiony od smażenia kolor. Placki powinny być też lekkie i chrupiące. Aby podczas robienia potrawy masa nie ściemniała, należy ścierać kartofle do naczynia z cebulą i miarowo łączyć obydwa składniki. Wypróbujcie ten patent koniecznie.
Patent na złociste placki ziemniaczane
Chociaż placki ziemniaczane smażymy dość często, niekiedy potrafią przysporzyć wielu trudności. Chyba każdy, kto często je przyrządza, kiedyś zauważył, że masa ziemniaczana ściemniała przed obróbką cieplną. Tymczasem problem ten można łatwo rozwiązać, regularnie mieszając ścierane bulwy z rozdrobnioną cebulą. Pamiętajcie o tej metodzie za każdym razem, gdy robicie placki, a usmażycie idealnie złocistą, zachwycającą wyglądem potrawę.
Po starciu składników odstawcie je na 10 minut, a potem odciśnijcie nadmiar płynu, dodajcie mąkę, jajka i doprawcie przyprawami. Teraz nakładajcie porcje masy ziemniaczanej na patelnię z olejem i smażcie placki z dwóch stron na średniej mocy ognia. Uzyskają piękny, złocisty kolor.
Jeśli szukacie przepisu na pyszne placki ziemniaczane, zajrzyjcie naszą stronę. W tym artykule zdradzamy, jak zrobić ten przysmak z dodatkiem ostrej papryki. Natomiast tutaj podpowiadamy, jak smażyć placki, aby wchłonęły znacznie mniej tłuszczu.