Kotlety mielone są niewątpliwie jednym z klasyków polskiej kuchni. Nierzadko podajemy je w towarzystwie ziemniaków czy surówki. Istnieje prosty sposób na to, aby mięso było pyszne i soczyste.
Kotlety mielone nieprzerwanie od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością w wielu polskich domach. Chyba każdy zna tradycyjną wersją tego jedzenia, ale nie każdy wie jak sprawić, aby były pulchne i soczyste.
Co prawda przyrządzenie kotletów mielonych nie jest trudnym i skomplikowanym zadaniem, ale istnieje kilka trików, które pozwolą uzyskać idealną konsystencję, smak i puszystość, a przy tym zachwycić domowników.
Sekret tkwi w dodaniu do mięsa mielonego startej cukinii. Dzięki temu kotlet nie będzie zbyt suchy, a przy tym wyjdzie pulchny i soczysty. Ciekawym szczegółem tego rozwiązania jest to, że smak jest znacznie lepszy niż w tradycyjnej wersji.
Receptura przygotowania kotletów mielonych z dodatkiem cukinii również nie powinna nikomu sprawić żadnego problemu. Wystarczy przed obróbką mięsa dodać do niej startą na tarce cukinię, po czym kontynuować przepis w tradycyjny sposób.