Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?
fot. screen Youtube / Cooking the World

Biała kiełbasa jest jednym z kluczowych składników wielkanocnego żurku. Mnóstwo osób podaje ją także na obiad np. zapieczoną z dodatkiem cebulki. Aby smak świątecznych potraw był bez zarzutu, trzeba wybrać produkt wysokiej jakości. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu białej kiełbasy.

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę?

Choć wydaje się to proste, w rzeczywistości takie nie jest. Skład gotowych białych kiełbas często pozostawia wiele do życzenia. Nieraz w ich składzie znajdziemy konserwanty, których celem jest przedłużenie świeżości czy polepszenie konsystencji wyrobu. Podczas zakupu wielkanocnego przysmaku warto zainteresować się barwą mięsa.

Biała kiełbasa powinna mieć szarawy kolor, gdyż taki świadczy o tym, że występuje w niej dużo mięsa. Nie należy kupować wędliny mocno różowej. Ta barwa jest prawdopodobnie efektem wzbogacenia jej o syntetyczne dodatki. Produkt o wyrazistym białym kolorze też nie powinien trafić do naszego koszyka. Niekiedy jednak takie zabarwienie dowodzi, że w produkcie znajduje się szynka. Częściej niestety jest to rezultat obecności w masie znacznej ilości tłustych części, co także nie jest korzystne.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Kluczowym parametrem przy wyborze białej kiełbasy jest również jej konsystencja. Gdy po rozkrojeniu produkt wędliniarski zacznie się rozwarstwiać, to dobry znak. Tylko taka struktura świadczy o tym, że mamy do czynienia z kiełbasą najwyższej jakości, która będzie doskonale smakować. Wyrób o zwartym, gładkim wnętrzu zapewne ma mnóstwo dodatków i nie nada naszym daniom sprzyjających cech. Jeśli rozkroimy kiełbasę, to okaże się, czy przyczyną barwy białej jest wzbogacenie jej o szynkę, czy może jest to zwykły tłuszcz.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę