REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak wykorzystać liście mirabelki w kuchni? O tym nie miałeś pojęcia

Jak wykorzystać liście mirabelki w kuchni? O tym nie miałeś pojęcia

liście mirabelki
fot. Pixabay

Drzewo na powyższym obrazku to oczywiście mirabelka. Jej jadalne owoce mają żółty bądź fioletowy kolor, odznaczaja się wyrazistym smakiem. Okazuje się jednak, że nie tylko śliwki z tego drzewka mogą być używane w kuchni. Poznajcie sprytny patent na zastosowanie liści mirabelki. Można przyrządzić z nich m.in. zdrową herbatkę.

REKLAMA

Mirabelki to niezbyt popularne śliwki, większym uznaniem cieszą się renklody czy węgierki. Szkoda, bo to naprawdę pyszne i wartościowe owoce. Wspaniale smakują jako przekąska lub w formie kompotów, dżemów czy nalewek. Dziś jednak nie będziemy zajmować się owocami, tylko liśćmi mirabelkowego drzewa. Większość osób zapewne nie zdaje sobie sprawy, że można zrobić z nich domową herbatkę.

Jak przygotować herbatę z liści mirabelki?

Na herbatkę nadają się wyłącznie zdrowe liście – dlatego zerwij ich dość sporo, gdyż po wysuszeniu istotnie zmniejszają swoją objętość. Usuń z nich gałązki i odłóż na pewien czas, aby zwiędły. Potem liście ugnieć i zroluj w dłoniach, wtedy naruszysz ich strukturę, dzięki czemu uwolnią więcej aromatu.

Zdeformowane liście mirabelki umieść w słoiku, zakręć go i włóż do piekarnika o temp. 40-50°C. Podgrzewaj je do momentu, aż ich barwa zmieni się z zielonej na brązowawy. Dodatkowo zmieni się ich zapach. Sfermentowane liście mirabelki przełóż na blachę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia, a następnie włóż całość do pieca o temp. ok. 45°C (termoobieg) i grzej do chwili, aż będą całkowicie suche. Pamiętaj, aby co pewien czas przemieszać je dłonią.

REKLAMA

Herbatka z liści mirabelki

Jeżeli zaparzysz tak przygotowane liście, uzyskasz napar o specyficznym, mirabelkowym smaku, o lekko cytrusowym aromacie. Herbatka ma jasną, jasnożółtą barwę i stanowi znakomitą alternatywę dla klasycznej herbaty czarnej.

Wyróżniki suszenia surowca, czyli temperatura i czas, wpływają na smak, zapach i właściwości gotowego naparu. Możesz je nieznacznie modyfikować i zapisywać, aby prędzej czy później móc odwzorować według ciebie najlepszy wariant.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA