Jak wykorzystać owoce aronii w kuchni? Poznaj niezawodny sposób

Aronia
fot. Pixabay

Aronia to bogactwo wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, czy witamina C. Doskonałym sposobem na wykorzystanie tych smacznych owoców w kuchni jest zrobienie z nich pysznego syropu. Taki napój ma piękny, ciemny kolor i jest fantastycznym dodatkiem do herbaty lub naleśników.

REKLAMA

Aronia to znakomite źródło minerałów, witaminy C, E, a także beta-karotenu. Takie bogactwo mikroskładników powoduje, że warto jeść ją przez cały rok. Samo przyrządzenie syropu nie zajmuje dużo czasu – składa się tylko z kilku etapów. Finalnie otrzymamy gęsty i odżywczy produkt. Do syropu najlepiej użyć w pełni dojrzałych aronii, które mają najwięcej cukru oraz witamin.

Syrop z aronii – przepis

Składniki:
500 ml wody
500 g cukru
1 kg owoców aronii
garść liści aronii

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Przygotowanie syropu zaczynamy od umycia owoców aronii pod zimną, bieżącą wodą. Potem umieszczamy je na noc w zamrażarce, ponieważ mrożenie niszczy w nich goryczkę. Tak potraktowaną aronię przekładamy do garnka wraz z liśćmi. Owoce i liście zalewamy dwiema szklankami chłodnej wody i przykrywamy naczynie pokrywką. Garnek stawiamy na gazie o średniej mocy i gotujemy płyn. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, przykręcamy gaz i gotujemy ją przez ok. 40 minut. Przecedzamy ją przez sitko, a następnie przelewamy z powrotem do czystego garnka. Wsypujemy cukier i powtórnie zagotowujemy. Gdy cukier się roztopi, przelewamy syrop do szklanej butelki (wcześniej wyparzonej).

Podziel się: