Rosół to niewątpliwie jedna z najpopularniejszych polskich zup. Za sprawą wspaniałego aromatu i smaku wielu ludzi nawet nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu. Często nie mamy pojęcia, jak wykorzystać resztki ugotowanych jarzyn, jakie zostały w garnku po zupie. Na szczęście istnieją rewelacyjne przepisy na pyszne potrawy, które idealnie sprawdzą się jako szybki posiłek na następny dzień. Jeśli nie masz pomysłu, co zrobić z ugotowanymi warzywami z zupy, sprawdź nasze porady.
Jak wykorzystać warzywa z rosołu?
Warzywa z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów – wszystko zależy od naszych preferencji. Mogą być dodatkiem do sałatki, pasztetu czy głównym składnikiem wegetariańskich kotletów, placków lub babeczek. Jarzyny z bulionu to także znakomity pomysł na farsz do krokietów, naleśników czy pierogów. W każdej z tych wersji smakują wybornie.
Inne pomysły na wykorzystanie warzyw z rosołu
Warzywa z rosołu można zamienić w pastę kanapkową albo smaczny sosu do makaronu. Wystarczy włożyć do blendera ugotowane pietruszki, marchewki oraz pozostałe składniki i wszystko zmiksować, dodając trochę jogurtu naturalnego. Smak sosu świetnie podkreślą różne przyprawy, np. koperek, pieprz ziołowy. Potem wystarczy ugotowany makaron (np. typu spaghetti) połączyć z powstałym sosem i posypać całość serem żółtym.