Za barszczem czerwonym przepada większość osób i nie ma się co sprzeczać. Zupa jest pełna smaku i gości na stołach Polaków częściej niż tylko od święta. Dziś przygotowaliśmy dla was niebywale prostą recepturę na barszcz czerwony z nietypowym dodatkiem, którym są… obierki jabłek.
Barszcz czerwony to potrawa o wyrazistym smaku i przepięknej barwie – i właśnie taki cenimy najbardziej. Poniżej znajdziecie doskonały przepis na domowy barszczyk, którego smak wzmocnią skórki z naszych krajowych, kwaśnych jabłek.
Przepis na barszcz czerwony z dodatkiem obierek z jabłek
Składniki:
2 litry bulionu lub rosołu
2-3 ząbki czosnku
2 kwaśne jabłka
0,5 kg buraków
sok z cytryny lub ocet
pieprz, sól
kilka suszonych grzybków
majeranek
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zagotowania bulionu (może być wieprzowy lub wołowy – powinien być intensywny ze sporą ilością warzyw). Gdy wywar zacznie wrzeć, wrzucamy do niego buraki (obrane i pokrojone w talarki, więc lepsze będą podłużne warzywa). Po wrzuceniu ich do bulionu wlewamy łyżkę octu, aby nie utraciły koloru. Myjemy jabłka pod bieżącą zimną wodą, a potem je obieramy – obierki przekładamy do zupy. W dłoniach kruszymy suszone grzyby i przekładamy do barszczu. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy do wywaru. Dodajemy płaską łyżkę majeranku, pieprz i sól, gotujemy wszystko, aż buraki zmiękną. Gotową zupę przecedzamy przez sito i doprawiamy do smaku octem, sokiem z cytryny lub cukrem, zależnie od tego, jaki smak chcemy uzyskać. Barszcz podajemy z utłuczonymi ziemniakami, krokietami albo pierogami.