Rosół to pyszna i esencjonalna zupa, którą wielu Polaków gotuje przeważnie na koniec tygodnia. Zdarza się, że potrawy jest zbyt dużo, aby zjeść ją naraz, w takim przypadku pomocne jest mrożenie. Ten sposób na przechowywanie i utrwalanie żywności to nic trudnego, aczkolwiek trzeba przeznaczyć do tego odpowiednie pojemniki. Wszystko wyjaśniamy poniżej.
Jak mrozić rosół?
Najpierw koniecznie wybierzcie dobre pojemniki. Powinny być nie tylko przeznaczone do kontaktu z pożywieniem, ale także do przechowywania w ujemnych temperaturach. Zazwyczaj mają one oznaczenia ulokowane na spodzie. Zup lub innych płynnych dań nigdy nie zamrażajcie w słoikach. Woda w trakcie zamrażania zwiększa swoją objętość, a szklane naczynia nie są tak odporne i mogą wręcz pęknąć.
Upewnijcie się, czy rosół odpowiednio ostygł. Pod żadnym pozorem nie zamrażajcie gorącego jedzenia, bo może to spowodować gruntowne rozmrożenie lodówki, osłabienie termostatu oraz zepsucie pokarmu w jej wnętrzu. Zupa przed umieszczeniem w chłodziarce powinna mieć temperaturę pokojową. W celu przyspieszenia studzenia warto postawić pudełka lub garnek z gorącą potrawą na balkon (oczywiście, jeśli na dworze jest wystarczająco chłodno).
Wskazówki:
Lód ma większą objętość niż woda, dlatego nigdy nie wypełniajcie pojemnika bulionem aż po same brzegi. Uwzględnijcie zatem miejsce dla zwiększającego objętość zamrożonego rosołu. Zupę rozlewajcie do pojemników, których o pojemności ok. pół litra, dzięki czemu łatwiej będzie można je potem porcjować. Pudełka z płynnym daniem układajcie w zamrażarce pionowo, wtedy wywar nie rozleje się podczas sięgania po inne mrożonki. Zamrożony rosół możecie przechowywać maksymalnie przez trzy miesiące, później zupa może zacząć się już psuć.
Jeśli uwielbiacie rosół, zajrzyjcie na naszą stronę. Dowiedzcie się, jak podkręcić smak tej zupy i poznajcie przepis na rosół z imbirem i cytryną.