Jeśli marzą ci się naleśniki, ale akurat nie masz w domu mleka, to i tak możesz je przyrządzić. Zamiast mleka dolej trochę oleju roślinnego oraz wody gazowanej, a placuszki po upieczeniu wyjdą tak samo pyszne, a do tego będą delikatne i puszyste.
Naleśniki bez mleka możesz podać zarówno na obiad, jak i na podwieczorek. Doskonale smakują z serkiem, cukrem pudrem, konfiturą czy czekoladą. Są tak dobre, że nawet nikt nie zorientuje się, że nie ma w nich mleka. Ciasto naleśnikowe robi się naprawdę bardzo szybko – po wymieszaniu wszystkich składników wystarczy je tylko usmażyć na odrobinie oleju. Naleśniki bez dodatku mleka udadzą się także w odsłonie wytrawnej. Jeżeli zamierzasz przyrządzić ciasto naleśnikowe np. z liśćmi szpinaku, pomiń cukier i cukier waniliowy w recepturze. Zamiast niego dodaj do masy trochę soli oraz niewielką ilość suszonego oregano.
Jak przygotować naleśniki bez mleka?
Składniki:
2 jajka
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego
pół szklanki oleju + olej do smażenia
3/4 szklanki wody gazowanej
Przygotowanie:
W misce połącz ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, olej i jajka. Wszystkie składniki miksuj i dodawaj stopniowo wodę. Na patelni rozgrzej małą ilość tłuszczu i wykładaj porcje ciasta – rozprowadź je i smaż do chwili, aż ładnie się zrumieni, potem wszystkie naleśniki ułóż na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru oleju. Do naleśników możesz podać prażone jabłka, masło orzechowe, domowy dżem brzoskwiniowy albo ulubiony serek.