Kurczaka można przygotować na wiele sposobów. A jeden z najlepszych przepisów masz przed oczami. Mięso zrobisz błyskawicznie i częściowo bez smażenia na patelni. Dodatkami są sos śmietanowy i ryż, czyli standard. Potrawka zawsze wychodzi z nimi najlepsza. Uświetni spotkania w gronie rodzinnym i inne imprezy.
Pieczona potrawka z kurczaka to obiad idealny. Pracy w kuchni nie jest dużo jak na danie wieloskładnikowe. Składniki wystarczy oczyścić, pokroić i połączyć w jednym naczyniu. Zwieńczeniem tego dania jest kremowy sos składający się m.in. ze śmietany. To właśnie on zamienia w przysmak kawałki kurczaka. Nadaje im soczystości i głębszego smaku. Ponadto kompozycję możesz wzbogacić o suszone pomidory i więcej zieleniny. Tego ostatniego dodatku nigdy dość. Zamiast pietruszki możesz też wykorzystać koperek.
Z mięsa kurczaka najlepiej sprawdzą się skrzydełka i udka. Są smaczne i zwykle dostępne w marketach. Zatem gotowanie czas zacząć!
Kurczak w sosie śmietanowym – przepis
Składniki:
1 kilogram kawałków kurczaka (skrzydełek, udek),
250 ml śmietanki 30% (1 szklanka),
1 łyżka śmietany 18%,
500 ml bulionu jarzynowego (2 szklanki),
zioła prowansalskie do smaku,
pieprz i sól do smaku,
pęczek natki pietruszki,
cebula,
500 g małych pieczarek
2 łyżki oleju.
Wykonanie:
Myjemy i osuszamy mięso, a cebulę siekamy w piórka. Płuczemy grzyby i ewentualnie obieramy. Natkę siekamy.
Kurczaka doprawiamy pieprzem i solą z dwóch stron i smażymy na tłuszczu, aż się zarumieni. Porcje umieszczamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem kuchennym.
Smażymy cebulę do miękkości, a potem dodajemy pieczarki, pieprz, zioła prowansalskie i sól – smażymy, aż woda zupełnie odparuje. Ściągamy patelnię z gazu.
W formie żaroodpornej umieszczamy mięso, przekładamy grzyby z cebulą. Zagotowujemy bulion jarzynowy i pomału dodajemy śmietany 18% i 30%, mieszamy.
Na koniec doprawiamy potrawkę pieprzem, solą i zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 40 minut i serwujemy z ryżem. Smacznego.