Guma do żucia jest bardzo popularną przekąską. Pomaga zredukować stres, a przede wszystkim używana jest do szybkiego odświeżenia oddechu. Mało kto wie, że w łatwy sposób można ją zrobić w domu.
Przyrządzenie gumy do życia we własnej kuchni wcale nie jest takie trudne. Z zaproponowanym przez Radio Zet przepisem z pewnością poradzi sobie każdy, kto chciałby spróbować tego dokonać.
Składniki:
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki syropu z agawy
250 ml soku pomarańczowego
50 ml wody
30 g żelatyny
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypujemy żelatynę i zalewamy wodą, po czym odstawiamy na kilka minut aby napęczniała. W garnku gotujemy mleczko kokosowe z syropem z agawy i sokiem pomarańczowym. Po kilkunastu minutach dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do silikonowego pojemnika i wstawiamy go do lodówki. Po kilkunastu godzinach wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotowe gumy można przechowywać w pergaminie.