Karpatka jest jednym z ulubionych ciast Polaków, głównie dzięki pysznemu i słodkiemu smakowi, ale także wybitnej konsystencji. Jest jeden sposób, który gwarantuje idealne przygotowanie tego wypieku.
Przyrządzanie karpatki sprawia wielu osobom sporej ilości problemów. Powodem tego jest jego konsystencja, o którą należy odpowiednio zadbać. Poniższy przepis pozwala pozbyć się tego kłopotu.
Składniki na ciasto:
250 ml wody
170 g mąki pszennej
125 g masła
5 jajek
5 g proszku do pieczenia
Składniki na masę kremową:
750 ml mleka
165 g cukru
125 g masła
80 g mąki ziemniaczanej
65 g mąki pszennej
4 jajka
opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do niego wodę. Całość podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Dodajemy potem mąkę i dokładnie mieszamy, po czym zdejmuje rondelek z ognia. Po ostygnięciu masy dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie jajka i wyrabiamy ciasto, aż uzyska kleistą konsystencję. Dzielimy je na dwie części – jedną umieszczamy cienką warstwą na wysmarowanej masłem blasze i papierem do pieczenia. Pieczemy ją w 180 stopniach przez 25 minut. Ostudzamy i to samo robimy z drugą połową ciasta.
W międzyczasie 500 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło i oba rodzaje cukru i podgrzewamy. W pozostałej ilości mleka mieszamy jajka i obie mąki, po czym dodajemy do rondelka z resztą składników. Po wymieszamy powinna wyjść jednolita masa. Wykładamy ją na jedną połowę ciasta i przykrywamy drugą.