Pizza to potrawa, która ma wielu wielbicieli. Czy jest coś lepszego niż chrupiące ciasto z wyrośniętymi bokami wypełnione apetycznym sosem pomidorowym i serem? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler i przygotujcie pyszną pizzę w stylu włoskim. Odkryjcie ciekawe dodatki, które doskonale komponują się z klasycznym smakiem włoskiej margherity.
Pizza w stylu włoskim według Magdy Gessler – przepis
Ciasto przygotujecie z:
1,5 łyżeczki cukru
7 g suchych drożdży
380 g mąki, najlepiej takiej do pizzy włoskiej
1 łyżeczki soli
3 łyżek oliwy z oliwek
200 ml ciepłej wody
szczypty pieprzu
Składniki na farsz:
200 g startej mozzarelli
szczypta oregano
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki kukurydzy z puszki (opcjonalnie)
100 g krojonych zielonych oliwek
rukola i szynka parmeńska do podania
Sposób przygotowania:
Do naczynia wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę. Dodaj do niej drożdże, zamieszaj i odstaw na 5 minut. Następnie wsyp przesianą mąkę, pieprz, cukier i sól. Dolej też trochę oliwy. Wyrabiaj 5-10 minut – ciasto powinno być jednolite i łatwo odchodzić od rąk. Przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny, aby wyrosło. Piekarnik nagrzej do temp. 240°C. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, z których upieczesz 2 oddzielne pizze. Wyrabiaj dłonią na okrągły placek, nałóż na niego łyżkę przecieru pomidorowego, dodaj przyprawy i połowę sera. Rozkładaj po połowie resztę składników. Piecz pizzę przez 11-14 minut. Wyjmij z pieca, połóż plastry szynki i rukolę. Identycznie postępuj z drugim kawałkiem ciasta. Smacznego.
Wskazówka: do zrobienia pizzy możesz wykorzystać domowy sos pomidorowy z dodatkiem ziół. Odpowiedni będzie także dip pomidorowo-paprykowy. Wtedy zamiast oliwek zielonych użyj oliwek czarnych, które nie zdominują smakiem aromatycznej papryki.