Naleśniki to jeden z najprostszych przepisów, który zna praktycznie każdy z nas. Niestety niewielu wie o właściwej kolejności dodawania składników. Jak zrobić idealne naleśniki? Poznaj ten sekret!
Naleśniki dla większości z nas są codziennością i nie wydają się być trudne w przygotowaniu. Czy wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki w misce, a następnie usmażyć ciasto na patelni? Okazuje się, że nie, gdyż bardzo ważna jest kolejność dodawania produktów.
Okazuje się, że ignorowanie kolejki i łączenie wszystkich produktów jednocześnie doprowadzi do katastrofy. Mąka zbije się w grudki, które nie zostaną rozpuszczone, więc naleśniki na pewno nie wyjdą. Na szczęście znamy trik, który może wszystko zmienić.
Sekretem wspaniałych naleśników, które za każdym razem będą pyszne, jest dodawanie składników w odpowiedniej kolejności. Większość osób danie to traktuje jak zwykłe ciasto i do suchej mąki dodaje mokre składniki, takie jak jajka i mleko. Aby zrobić dobre naleśniki, musimy ściśle przestrzegać określonej kolejności dodawania składników.
Jak zrobić idealne naleśniki?
Najpierw rozbij jajka i wymieszaj je z mlekiem lub wodą, a następnie dodaj mąkę, która łatwo rozprowadzi się w cieczy i nie stworzy niesmacznych grudek. Możesz dodać też proszek budyniowy, dzięki któremu naleśniki będą niezwykle delikatne. Od tej pory naleśniki nie sprawią już żadnego problemu i zawsze się udadzą.