Cukinia to warzywo, z którego można zrobić wiele smacznych dań. Przedstawiamy przepis na pasztet z cukinii według receptury Agnieszki Maciąg. Jest bardzo puszysty i rozpływa się w ustach.
Z cukinii można zrobić wiele potraw, sosów, a także jak potwierdza poniższy przepis pyszny i zdrowy pasztet. Danie jest zarazem lekkie i sycące, dzięki temu jest idealne dla osób, które się odchudzają i nie tylko.
Jak zrobić pasztet z cukinii?
Agnieszka Maciąg podzieliła się fantastycznym przepisem, który stał się hitem w sieci. Pasztet z cukinii to dobry pomysł na pyszny, a zarazem zdrowy obiad. Można podać go z mizerią oraz sosem grzybowym.
Składniki:
2 duże cukinie
1 spora marchewka
2 małe cebule
150 ml oleju
125 gramów kaszy manny
pół łyżeczki kurkumy
3 duże jajka
natka pietruszki
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
oregano
koperek
Sposób przygotowania:
Umyte cukinie i obraną marchewkę należy dokładnie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Czosnek i cebulę trzeba obrać i posiekać na bardzo drobno, a potem podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie należy dodać pieprz, sól, oraz suszone zioła.
Piekarnik należy rozgrzać do 190 stopni, a potem do dużej miski wrzucić starte warzywa, podsmażoną cebulę, czosnek, olej i przyprawy.
Następnie do warzyw należy dodać kaszę manną, jajka i całość dobrze wymieszać. W wysmarowanej tłuszczem formie trzeba umieścić masę i piec w piekarniku przez 1h. Danie warto spożyć na ciepło. Smacznego!