REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak zrobić soczystą kaczkę z chrupiącą skórką? Skuteczne triki

Jak zrobić soczystą kaczkę z chrupiącą skórką? Skuteczne triki

pieczona kaczka
fot. Pixabay

Zamierzacie upiec kaczkę i chcecie, aby miała chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze? Powinniście mieć na uwadze kilka kwestii. Dziś podpowiemy wam, jak przyrządzić kaczkę, aby rozpływała się w ustach.

REKLAMA

Złote zasady pieczenia kaczki

Soczysta kaczka z chrupiącą skórką to danie idealne. Takie mięso można uzyskać na kilka sposobów. Pieczeń można podawać pod różnymi postaciami. Będzie doskonała w wersji na ostro lub z dodatkiem owoców. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na elegancką obiadokolację. Jednak, aby potrawa była udana, pamiętajcie o kilku rzeczach. Oto nasze sugestie:

Wybór mięsa
Na pieczeń przeznaczamy odpowiednie mięso, z pewnego źródła. Oczywiste jest, że fundamentem idealnej receptury są głównie składniki najwyższej jakości, najlepiej ekologiczne pochodzące prosto od hodowcy.

Przyprawy
Sięgamy po właściwe przyprawy (np. rozmaryn, tymianek, kardamon), które nieźle łączą się z mięsem kaczki. Nacieramy tuszkę przyprawami na minimum 24 godziny przed obróbką cieplną. W ten sposób przejdzie ona ich smakiem i zapachem. Najlepiej przyrządzić marynatę. Warto też podlewać mięso winem, sokiem pomarańczowym albo sosem własnym powstałym podczas pieczenia.

REKLAMA

Metoda pieczenia
Kaczkę pieczemy przez mniej więcej 2,5 godziny. Na początku w niższej temperaturze i pod przykrywką, a na pół godziny przed końcem obróbki kulinarnej zwiększamy temperaturę i pieczemy kaczkę bez przykrycia. Otrzymamy wtedy chrupiącą skórkę. Musimy także obracać mięso, aby dokładnie się upiekło ze wszystkich stron. Obracamy je co najmniej raz w połowie pieczenia.

Dodatek warzyw lub owoców
Do brytfanki z kaczką wrzucamy owoce, lub warzywa. Potem możemy użyć ich do przygotowania aromatycznego sosu. Możemy dodać marchewkę, jabłka, cebulę, śliwki, pietruszkę czy czosnek.

Rękaw do pieczenia
To akcesorium bardzo nam się przyda podczas pieczenia kaczki. Zapewni nie tylko optymalną temperaturę, ale także wilgotność.

REKLAMA

Kąpiel wodna
Pieczemy kaczkę w kąpieli wodnej. Niektóre piekarniki mają funkcję pieczenia z użyciem pary wodnej, a jeśli wasze urządzenie jej nie posiada, umieśćcie obok pieczeni naczynie żaroodporne z wodą.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA