Sos do spaghetti najczęściej kupujemy gotowe w sklepach. Wiele osób jednak woli przygotować go samodzielnie. Wtedy pojawia się pytanie – jak zrobić sos do spaghetti? Poznaj najlepszy przepis, po którym już nigdy nie kupisz gotowego sosu!
Sos do spaghetti wydaje się być prosty w wykonaniu, ale większość osób mimo to woli kupić gotowe sosy w słoiku. Nie smakują one jednak tak dobrze, jak te zrobione we własnej kuchni. Przedstawiamy rewelacyjny i prosty przepis na domowy sos. Jest tak pyszny, że znika z talerza w błyskawicznym tempie!
Jak zrobić sos do spaghetti? Prosty i najlepszy przepis
Składniki:
» 300 g mięsa mielonego
» 1 cebula
» 2 ząbki czosnku
» 1 marchewka
» 2 łyżki oleju
» 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki lub pulpy pomidorowej
» 3 łyżki koncentratu pomidorowego
» 100 ml bulionu
» 2 łyżeczki oregano
» sól, pieprz
» 300 g makaronu Spaghetti
» świeżo starty parmezan do posypania
Przygotowanie:
Pokrój cebulę i marchewkę w drobną kosteczkę. Cebulę podsmaż chwilę na patelni, a następnie dodaj czosnek, marchewkę i mięso mielone. Wszystko smaż przez kilka minut na średnim ogniu. Dodaj pomidory z puszki lub pulpę pomidorową, koncentrat pomidorowy i wlej bulion. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem 20 minut. Na koniec dopraw: sól, pieprz i oregano.
Makaron do spaghetti ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź i wyłóż na talerze, a następnie polej obficie przygotowanym sosem. Na koniec posyp całość świeżo startym parmezanem.
I gotowe! Smacznego!