Jaką funkcję pełni szuflada pod piekarnikiem? To cię zaskoczy!

piekarnik
fot. Unsplash

Praktycznie w każdym domu znajduje się piekarnik. Chyba nikomu nie trzeba wyjaśniać, jaką pełni funkcję. Okazuje się, że nawet 90% użytkowników nie do końca wie, do czego służy dolna szuflada bądź korzysta z niej w niepoprawny sposób. Niektórzy przechowują tam rękawice kuchenne, patelnie czy blaszki, tymczasem jej zastosowanie jest kompletnie inne!

REKLAMA

Do czego służy dolna szuflada piekarnika?

To zagwozdka dla wielu osób. Wszyscy wiemy, że ten element piekarnika istnieje, ale z reguły nie zastanawiamy się nad tym, do czego służy, skutkiem czego trafiają tam kuchenne akcesoria, dla których akurat nie było miejsca w szafce.

Co zatem powinno się tam znaleźć?

Możecie być zaskoczeni, ale to szuflada na żywność! Jest swego rodzaju „termosem”, który ma za zadanie podtrzymywać ciepło pokarmów. Wyjaśnimy wam to na przykładzie pieczeni mięsnej. Jeśli potrzebuje ona jeszcze 15 minut, natomiast ziemniaki ugotowały się już dawno, a wy zamierzacie podać ciepły obiad, jednak nie chcecie podgrzewać wcześniej przyrządzonych produktów, wtedy na ratunek przychodzi szuflada pod piekarnikiem. Ponieważ piec jest już solidnie nagrzany, temperatura w jego dolnej części utrzymuje się między 40°C a 75°C, a więc potrawa położona w tym miejscu z pewnością nie ostygnie.

REKLAMA

Jeśli macie obawy dotyczące podgrzewania jedzenia w swojej szufladzie pod piekarnikiem, zapoznajcie się z instrukcją obsługi sprzętu. Pamiętajcie, że temperatura w środku szuflady jest dość wysoka, więc nie trzymajcie tam materiałów łatwopalnych.

Podziel się: