Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Powinna mieć jedną cechę

kapusta na gołąbki

Jak wiadomo kapusta i gołąbki to duet idealny. Wielu smakoszy na pewno zastanawia się nad tym, jaki rodzaj kapusty świetnie sprawdzi się w czasie przygotowywania gołąbków. Najlepsza kapusta nie powinna mieć za bardzo zbrylonych liści. Gdy warstwy będą luźne, lepiej będzie je oderwać i zachowają swoją delikatną strukturę.

   

Doskonała kapusta na gołąbki

Zazwyczaj w trakcie gotowania gołąbków, czołowe miejsce zajmuje kapusta biała. Ale, zanim zabierzemy się do gotowania, musimy wybrać tę najlepszą.

Warzywo można przygotować na różne sposoby, a znakomitym przykładem jest chociażby kapuśniak. Jednak, wśród najrozmaitszych potraw na wyjątkową uwagę zasługują domowe gołąbki.

   

Kapusta powinna mieć przede wszystkim odpowiednią jakość. Z pewnością wielu ludzi nie zdziwi fakt, że do gołąbków najlepiej pasuje kapusta biała. Oczywiście można wykorzystać inny rodzaj kapusty, chociażby rzymską, czerwoną, a nawet pekińską.

Podczas zakupu białej kapusty w sklepie czy na targu, musimy zwrócić szczególną uwagę na pewien arcyważny czynnik. Chodzi o zbicie liści, otaczających głąb. Każdy łasuch, któremu zależy na aksamitnym smaku gołąbków, powinien znaleźć takie warzywo, aby jego liście zbyt mocno do siebie nie przylegały.

   

Jak przyrządzić kapustę?

O ile wybraliśmy już odpowiednią kapustę, przechodzimy do kolejnych czynności. Po pierwsze, usuwamy wierzchnie liście, ale nie musimy ich wyrzucać. Możemy równie dobrze wyłożyć nimi garnek, w którym będą gotowały się nasze gołąbki. Po drugie, wycinamy głąb i wkładamy warzywo do garnka z osoloną wodą. Woda powinna przykryć całą kapustę. Podczas gotowania liście zmiękną. Pamiętajmy, aby zbyt mocno ich nie rozgotować. Gdy tak się stanie, wtedy trudniej będzie zawinąć nadzienie. Kapustę możemy też ugotować na parze. Będzie jeszcze bardziej delikatna. Po paru minutach gotowania, gdy kapusta zmięknie, można przejść do kolejnego etapu.

Powyższe sugestie sprawdzają się też w przypadku innych rodzajów kapusty. Warto je zastosować w czasie najbliższego przyrządzania gołąbków.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News