Wakacyjny okres wielu osobom kojarzy się ze smakiem smażonej ryby nad morzem. Często również przyrządzamy ją w domu, choć nie wszyscy wiedzą na jakim tłuszczu najlepiej jest ją smażyć, aby oddała jak najwięcej smaku.
Ryba jest jednym ze zdrowszych produktów, a jej walory odżywcze powinni docenić wszyscy. W jej składzie znajdują się cenne kwasy tłuszczowe omega-3, których nasze organizmy nie są w stanie samodzielnie wytworzyć.
Aby jednak wydobyć z ryby jak najwięcej zdrowotnych właściwości, a w dodatku uzyskać jak najlepszy smak, warto wiedzieć na jakim tłuszczu najlepiej jest ją smażyć. O pomyłkę w tym przypadku nie jest trudno.
Jeśli zależy nam na zdrowiu, lepiej zrezygnować z oleju. Zdecydowanie lepszą opcją jest pieczenie ryby w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Wszystko za sprawą faktu, że tłuste ryby same w sobie zaiwerają olej.
Jeżeli jednak chcemy usmażyć rybę, warto odpuścić sobie olej słonecznikowy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie oleju rzepakowego lub rafinowanej oliwy. W obu przypadkach smak, jak i właściwości odżywcze będą znacznie lepsze.