Grillowanie, choć wydaje się proste, wcale takie nie jest. Nie wszystkie produkty mogą być w ten sposób przyrządzane. Sprawdź, których ulubionych przysmaków nigdy nie należy umieszczać na ruszcie.
Czego nie należy grillować?
Na ruszcie nie wolno kłaść wędlin oraz produktów mięsnych peklowanych przy użyciu saletry. Związek ten chroni wyroby przed zepsuciem. Poza tym na grillu nie powinny lądować pokarmy wysoko przetworzone jak np. gotowe pieczywo do hamburgerów czy parówki.
Żywieniowcy nie zalecają również grillowania serów, ponieważ po obróbce cieplnej są ciężkostrawne. Mało tego, pod wpływem podgrzewania tracą większość wartości zdrowotnych. Stają się niezwykle tłustą potrawą. Nie należy też sięgać po gotowe produkty na grilla. Nierzadko są one źródłem wzmacniaczy smaku czy substancji konserwujących. Kupując już zamarynowane mięso, nie możemy ocenić jego jakości, na którą przeważnie zwracamy uwagę, spoglądając na produkt.
Jak bezpiecznie grillować?
Z mięsnych specjałów podczas ich przyrządzania wydostaje się tłuszcz. Gdy przeniknie on do węgla, uwolnią się niebezpieczne substancje. Nie zmienią one smaku dań, ale będą zawarte w powietrzu i mogą prowadzić do pogorszenia naszego samopoczucia, a nawet stanu zdrowia. Dlatego też, jeśli zamierzamy przyrządzać obfitujące w tłuszcz potrawy, najlepiej zainwestujmy w aluminiowe tacki, które pozwolą uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji. Warzywa zabezpieczymy, używając folii aluminiowej.