Bigos jest jedną z najważniejszych świątecznych potraw i pojawia się na stołach w wielu polskich domach. Jedna z jego wersji zakłada użycie przypraw, które potrafią zdecydowanie zmienić jego smak.
Rzecz jasna niezbędnymi składnikami każdego bigosu są kiszona kapusta i mięso. Niektórzy decydują się również na dodanie świeżej kapusty, aby nieco złagodzić smak kiszonej, a jeszcze inni stawiają na wersję bezmięsną.
Wśród klasycznych przypraw, jakie dodajemy do bigosu znajdziemy ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Nierzadko dodaje się również kminek, którego smak idealnie współgra z pozostałymi składnikami.
W wersji myśliwskiej bigos znakomicie komponuje się z suszonymi leśnymi grzybami i kilkoma jagodami jałowca. Dzięki nim uzyskamy leśny smak, doskonały aromat, ale także nieco orzeźwienia.
Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do bigosu goździków i czerwonej papryki. Niektórzy stawiają na dodanie smaku owocowego. Dodają do bigosu rodzynki czy suszone śliwki, które znacząco potrafią zmienić smak całej potrawy.