Warzywa są zdrowym dodatkiem do obiadu, dlatego nie należy o nich zapominać. Wśród obiadowych jarzyn królują buraczki, mizeria, a zaraz po nich marchewka z groszkiem. Jeżeli chcielibyście zrobić ten ostatni przysmak, powinniście wiedzieć, jak go odpowiednio doprawić, aby nie był mdły i smakował wybornie. Oto nasze wskazówki.
Czym doprawić marchewkę z groszkiem?
Ten kultowy duet warto doprawić trzema podstawowymi przyprawami, czyli pieprzem, solą oraz cukrem. Nie zakamuflują one smaku żadnego z produktów, a jedynie go podkreślą. Część osób do mieszanki tych warzyw dodaje także odrobinę soku z cytryny, a nawet skórkę otartą z cytryny. Smak wyśmienitej jarzynki można też nieco wzmocnić poprzez dodanie imbiru albo gałki muszkatołowej. Sami jednak powinniście zdecydować, czy lubicie oba warzywa w odsłonie bardziej aromatycznej, czy naturalnej.
Obok przypraw równie ważnym dodatkiem do marchewki z groszkiem jest masło. To dzięki niemu danie ma tak wyjątkowy smak. Zresztą tłuszcz sprawia, że nasz organizm sprawniej przyswaja witaminy zawarte w warzywach. Jednak do kultowej jarzynki przeważnie nie dodaje się samego masła, tylko zasmażkę z jego dodatkiem. Aby ją zrobić, trzeba na maśle przesmażyć niewielką ilość mąki, wszystko zalać płynem spod marchewki, a potem połączyć całość z marchewką oraz groszkiem, chwilę podgotować.