W gołąbkach można wykorzystać różne rodzaje mięs m.in. wołowe, wieprzowe czy drobiowe. Każdy z nich nada odmienny smak całemu daniu. Jakie mięso zatem wybrać, aby gołąbki były soczyste, aromatyczne i pełne smaku?
Gołąbki to nie lada przysmak, który nierzadko króluje na stołach Polaków. Potrawa z kapusty zazwyczaj w swoim wnętrzu skrywa fantastyczne nadzienie. Zależnie od rodzaju użytego mięsa można uzyskać rozbieżny efekt. Klasyczne gołąbki robi się z farszem na bazie wieprzowiny. Wobec tego potrawy z jej dodatkiem spodobają się tym osobom, które gustują się w swojskich smakach. Po wieprzowinę mogą więc sięgnąć osoby, które pragną uzyskać najlepszy efekt.
Gołąbki można także nadziać mięsem wołowym. W porównaniu z wieprzowiną ma ono bogatszy i szlachetniejszy smak, jest też nieco chudsze. Tak więc danie będzie mniej kaloryczne i bardziej sycące. Niektórzy cenią w kuchni delikatność. W takim przypadku świetnie sprawdzi się w gołąbkach nadzienie z mięsa drobiowego. Danie z kurczakiem lub indykiem będzie wręcz rozpływać się w ustach.
Jeżeli dokonaliśmy wyboru idealnego naszym zdaniem mięsa na gołąbki, powinniśmy je teraz należycie przyrządzić. Oto kilka wskazówek.
Jak przyrządzić nadzienie na gołąbki?
Tradycyjnie do gołąbków dodaje się ryż, ale można też zamienić go na kaszę. Zawiniątka będą jeszcze smaczniejsze, gdy do mięsa dorzucimy grzyby albo trochę przecieru pomidorowego. Z kolei dodatek jajka sprawi, że farsz będzie bardziej zwarty. Masę trzeba jeszcze dokładnie wymieszać – czynność ta może nieco przypominać ugniatanie ciasta.
Poza wcześniej wymienionymi rodzajami mięs można użyć również baraniny, jagnięciny lub golonki. Zresztą, gołąbki można też przygotować w odsłonie bezmięsnej. Warto wtedy dodać do farszu paprykę, cebulę oraz fasolę.