Kotlety schabowe w chrupiącej panierce z dodatkiem surówki i ziemniaków to marzenie każdego wielbiciela tradycyjnych smaków. Robiąc kotlety, warto wybrać najlepsze mięso, które powinno być przede wszystkim świeże. Jeżeli kupujesz je w markecie, wtedy sprawdź, czy w opakowaniu znajduje się woda. Jak kupić dobry kawałek schabu? Z jakiego mięsa powstaną najlepsze kotlety schabowe? Podpowiadamy.
Aby otrzymać soczyste i pyszne schabowe, trzeba należycie rozbić mięso, sporządzić panierkę, moczyć schab i wybrać odpowiedni rodzaj tłuszczu do smażenia. Jeśli jednak kotlety zrobimy ze starej części mięsa, jakby nie było, nasze starania okażą się niestety bezowocne.
Jakiego mięsa użyć na kotlety schabowe?
Na kotlety schabowe najlepszy będzie schab bez kości. Wybierając mięso w sklepie, warto przyjrzeć się jego barwie i ogólnemu wyglądowi. Świeża porcja ma soczysty, różowaty kolor i jest nieznacznie wilgotna, natomiast tłuszcz obecny na brzegach ma ładną, białą barwę.
Kupując schab w sklepie w opakowaniach plastikowych, zwróć uwagę na zawartość wody. Jeżeli na spodzie pojemnika z produktem znajduje się jej za dużo, najprawdopodobniej mięso jest nieświeże. Świeży kawałek w zasadzie nie ma zapachu. Jeśli poczujesz niezbyt przyjemny, przenikliwy zapach, natychmiast wyrzuć mięso albo zwróć je z powrotem sprzedawcy.