Panierka do kotletów schabowych.

Panierka do kotletów schabowych powinna być idealnie chrupka. To obowiązkowe niedzielne danie obiadowe zjadane w gronie rodzinnym. Dzięki jednemu składnikowi kotlety będą smakować jeszcze lepiej. Koniecznie wypróbujcie tego sposobu.

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego. Świetnie wysmażony schab w chrupkiej panierce to w stu procentach jedno z lepszych polskich dań. Zachwycają się nim wszyscy, nie tylko Polacy! Żeby przygotować dobre kotlety schabowe należy przede wszystkim kupić bardzo dobrej jakości schab, a następnie użyć pewnego składnika.

Panierka do kotletów schabowych – ten składnik sprawia, że jest obłędnie chrupiąca

Ziarno sezamu to składnik, który warto dodać do panierki. W połączeniu z mąką i bułką tworzy idealną kombinację. Kotlety będą rewelacyjne w smaku i obłędnie chrupiące. Poznaj przepis!

Składniki:

» 6 plastrów schabu bez kości
» 3 łyżki  mąki pszennej
» 1 szklanka bułki tartej
» pół szklanki ziarna sezamowego
» 1 jajko
» 4-5 łyżek mleka
» pieprz, sól

Przygotowanie:

Plastry schabu rozbij, następnie dopraw solą i pieprzem. Jajka wbij do miski, a potem dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Wsyp do miseczki bułkę tartą i sezam, następnie dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni.

Doprawiony schab maczaj najpierw w mące, a później w jajku z mlekiem, następnie na końcu w bułce tartej z sezamem. Tak przygotowane kotlety smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor, a potem kładź je na kratkach by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Kotlety panierowane w sezamie najlepiej smakują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i świeżej surówki.

Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę