Kompot z suszu jest jedną z tych wigilijnych pozycji, która ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ci, którzy lubią ten napój mogą skorzystać z poniższego przepisu, aby przyrządzić pyszną wigilijną atmosferę.
Charakterystyczny smak i aromat kompotu z suszu sprawia, że nie każdemu przypada on do gustu. Wpływ ma na to przede wszystkim fakt, że tworzy się go ze specyficznych produktów. Poniższy przepis pozwoli go przygotować w łatwy sposób.
Składniki:
ok. 1 kg pokrojonych suszonych owoców (jabłek, gruszek, śliwek, moreli), w mniej więcej równych proporcjach
4 litry zimnej wody
ok. 6 łyżek cukru (lub do smaku)
Składniki opcjonalne:
1 laska cynamonu
kilka goździków
gwiazdka anyżu
kawałek skórki sparzonej pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
świeże jabłko
2 – 3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Suszone owoce myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i moczymy przez pół godziny. Do owoców możemy także dodać laskę cynamonu, goździki, anyż i skórkę z pomarańczy. Całość następnie gotujemy na małym ogniu i dodajemy cukier. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Jabłka kroimy w ósemki i dodajemy pod koniec gotowania kompotu. Dodajemy sok z cytryny. Gotowy kompot odstawiamy na 2-3 godziny, po czym można przelać do mniejszych dzbanków. Resztę owoców można podać jako podwieczorek.