Dyniowe babeczki to łatwy w wykonaniu, smaczny i aromatyczny deser, który osłodzi jesienne, deszczowe popołudnia. Są miękkie i wilgotne w środku, no i prezentują się tak wyśmienicie, że nie sposób oderwać od nich wzroku. Rarytas będzie znakomitym dodatkiem do filiżanki cappuccino lub czarnej herbaty, ale nie tylko. Warto postawić babeczki na stole podczas imprezy – z pewnością rozejdą się jak świeże bułeczki. Dyniowe wypieki możesz też spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy albo dać dzieciom do szkoły. Jak przygotować doskonałe babeczki z dynią? Prosta receptura już czeka.
Szukasz sprawdzonego przepisu na pyszny wypiek z dynią, który zawsze się udaje? Koniecznie upiecz babeczki – oprócz dyni zawierają chrupiące orzechy włoskie, pachnące przyprawy, olej i inne dodatki.
Robi się je błyskawicznie, bo nie trzeba nawet szykować pulpy z dyni, a warzywo rozdrabnia się na tarce. Listę niezbędnych składników i instrukcję przygotowania babeczek znajdziesz poniżej.
Przepis na szybkie i wyborne babeczki dyniowe
Składniki:
400 g dyni
5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18%
300 g mąki
250 g cukru
4 jajka
175 ml oleju
2 łyżki cukru pudru
2 garście orzechów włoskich
1 laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Krok 1
Dynię ścieramy na tarce o większych oczkach tarki wprost do miski. Dodajemy do niej partiami: jajka, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, olej, mąkę i pokrojone orzechy włoskie, mieszamy.
Krok 2
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 30-40 minut.
Krok 3
Po upieczeniu polewamy babeczki specjalnym sosem. Łączymy śmietanę ze skórką otartą z 1/2 cytryny, 2 łyżkami cukru pudru i miąższem z laski wanilii. Wlewamy jeszcze sok z cytryny i mieszamy. Dekorujemy nasz deser. Smacznego.
Polecamy też przepis na smakowite bułeczki dyniowe i pierogi z dynią.