Jogurtowe kruche ciasto to pyszny deser, który sprawdzi się idealnie do filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Jest tak przepyszne i delikatne, że dosłownie oszalejesz na punkcie tego ciasta. Wyglądem przypomina nieco sernik, ale jest dużo bardziej prostsze w wykonaniu i znacznie lepsze w smaku. Oto przepis!
To ciasto jest obłędne – ma pyszny, kruchy spód, a na nim kremowa i bardzo aromatyczna masa jogurtowa. Niezwykłe i bardzo wyraziste w smaku, z pewnością pokochasz ten przepis, bo jest też banalny w wykonaniu. Przedstawiamy najlepszy przepis na ciasto jogurtowe, które zrobisz nie jeden raz, bo jest tak pyszne, że je od razu pokochasz!
Jogurtowe kruche ciasto – przepis
Składniki:
Kruche ciasto:
» 350 g mąki
» 200 g margaryny lub masła
» 100 g cukru
» 1 proszek do pieczenia
» 5 żółtek
Jogurtowa masa:
» 5 białek jaj
» 250 g cukru
» 3 opakowania cukru wanilinowego
» 500 ml śmietany kremówki
» 1 l jogurtu greckiego
» starta skórka z 1 cytryny
» 5 łyżek mąki
Przygotowanie:
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Potem wsyp cukier, dodaj żółtka i posiekaną margarynę lub masło – całość zagnieć i podziel na dwie równe części. Każdą część zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 15 minut.
Po tym czasie wyjmij jedną połówkę ciasta i rozwałkuj je, a potem wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, a następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
Przygotuj masę jogurtową. Białka ubij na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach, jednocześnie ciągle miksując dodawaj partiami cukier. Dodaj jogurt, śmietankę kremówkę, cukier wanilinowy i startą skórkę z cytryny. Całość zmiksuj i wylej na podpieczony kruchy spód, a następnie na wierzch zetrzyj drugą połówkę kruchego ciasta z zamrażarki i włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 45 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!