Już nie rozbijam mięsa na schabowe. Znam lepszy i szybszy patent, wszyscy zachwalają

mięso na kotlety
fot. screen Youtube / Schneller Koch

Kotlety schabowe to staropolska potrawa, która mogła się już co niektórym znudzić. Choć jest smaczna, to nam czasami marzy się coś nowego. Wtedy aż się prosi o niewielką modyfikację jadłospisu. Dlatego dziś postanowiliśmy zaprezentować przepis na kultowe kotlety schabowe w nieco innej wersji. Czym się różni od klasycznej? Głównie tym, że nie wymaga rozbijania mięsa. A jak wiadomo, nie każdy lubi to robić. Wtedy w kuchni powstaje hałas, a my musimy włożyć dużo energii, aby precyzyjnie rozbić każdą porcję mięsa. To żmudna czynność, która trwa czasami naprawdę długo. Jeśli chcesz tego uniknąć, wypróbuj nowatorską recepturę na pyszne kotlety siekane. Efekt wywoła falę zachwytów wśród wszystkich twoich domowników.

REKLAMA

Klasyczne kotlety schabowe odchodzą do lamusa

Tradycyjne „schaboszczaki” pojawiają się jeszcze w wielu domach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastąpić je zmodyfikowanym wariantem lub przyrządzać oba smakołyki na zmianę. Jeśli jednak chcesz oszczędzić sobie wysiłku w kuchni, to dzisiejszy przepis jest w dla ciebie w sam raz. Mozolne rozbijanie każdego kawałka mięsa za pomocą tłuczka, a potem panierowanie ich w jajku i bułce tartej wcale nie wchodzi w grę.

Poza tym w tej potrawie znajdą się warzywa, więc to dobry pomysł na wykorzystanie tych, które zalegają w twojej w chłodziarce czy w innym miejscu w kuchni. Mięso w takiej postaci wyśmienicie się prezentuje, a smakuje po prostu obłędnie. Jest soczyste i delikatne, więc będziesz marzyć o kolejnych dokładkach.

Przepis na siekane kotlety schabowe z warzywami

Składniki:
700 g schabu
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
1 duże jajko
40 g mąki ziemniaczanej
80 g sera żółtego
1 łyżeczka łagodnej musztardy
30 g majonezu
pieprz i sól w ilości do smaku
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej rzepakowy

REKLAMA

Jak widzisz, składników jest niedużo, a sposób przygotowania też nie powinien przysporzyć ci żadnych problemów. Kotlety schabowe na pewno posmakują twojej rodzinie bardziej niż standardowe kotlety w chrupiącej panierce. Spójrz na poniższą instrukcję i oceń sam.

Sposób przygotowania:
Na początku myjemy i obieramy marchewki, a potem rozdrabniamy na dużych oczkach tarki i przekładamy do naczynia. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i schab, który także siekamy.

Do naczynia dajemy jeszcze starty na tarce ser, jajko, musztardę, majonez oraz skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i doprawiamy danie czarnym pieprzem, solą i papryką. Zaczynamy wyrabiać wszystkie składniki, a potem formujemy z masy płaskie kotlety (powinny być wielkości dłoni). Umieszczamy je na wyścielonej pergaminem formie, wcześniej papier smarujemy cieniutką warstwą oleju rzepakowego. Dzięki temu potrawa nie przywrze do dna. Pieczemy wszystko w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut.

Jak serwować kotlety schabowe w wersji siekanej?

W tym specjale znajduje się już trochę warzyw, ale nie zaszkodzi dorzucić jeszcze coś zdrowego. Co powiesz na surówkę z kapusty? Będzie idealnie pasowała do mięsnego dania. A jeśli nie jesteś zachwycony tą propozycją, to może skuszą cię przepyszne buraczki zasmażane. Do tego podaj jeszcze ziemniaki posypane koperkiem i obiad masz z głowy.

REKLAMA

Podziel się: