Chrupiąca surówka z kapusty. Soczystości nadają jej dwa dodatki

surówka
fot. Pixabay

Jeśli przepadasz za surówką Coleslaw, to z pewnością polubisz także surówkę z białej kapusty z dodatkiem majonezu i dwóch pysznych składników: jabłka i marchewki. Wszystkie te produkty znakomicie do niej pasują, nadają jej soczystości i słodkawego smaku. Surówka będzie fantastycznym dodatkiem do potraw drobiowych.

REKLAMA

Z białej kapusty można stworzyć wiele wyśmienitych dań – warzywo nadaje się do pieczenia lub gotowania oraz na surówki. W tej ostatniej wersji zachowuje też najwięcej wartości zdrowotnych. Surówki z białej kapusty są tanie i proste w przygotowaniu. Główkę kapusty najlepiej trzymać w lodówce lub chłodnym miejscu, ponieważ wtedy zachowa jędrność.

Surówka z białej kapusty z majonezem, marchewką i jabłkiem

Składniki:
1/3 główki białej kapusty
1 jabłko
1 marchewka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól
pół cytryny
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Z kapusty oderwij wierzchnie liście. Pokrój warzywo w cienkie paski, możesz je też pokroić w poprzek. Obierz jabłko, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, a potem skrop sokiem z cytryny. Z kolei marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Kapustę, jabłko i marchewkę połącz z pokrojoną natką pietruszki, dopraw cukrem, pieprzem i solą. Wymieszaj majonez ze śmietaną i powstałym sosem polej surówkę, a na końcu ją przemieszaj.

Podziel się: