Już nigdy nie wyrzucam skórki arbuza. Przygotowuję z nich niezwykły koktajl, który ma orzeźwiający, obłędny smak. Poznaj przepis.
W upalne dni nie ma chyba nic bardziej orzeźwiającego niż kawałek soczystego i słodkiego arbuza. Kojarzy się z letnimi przyjemnościami i chwilami relaksu. Ale czy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad tym, co robić ze skórką, która pozostaje na talerzu? Zamiast automatycznie wyrzucać ją do kosza, warto poznać jej zaskakujące i smaczne zastosowanie.
Już nigdy nie wyrzucam skórki arbuza. Przepis
Skórka arbuza ma w sobie sporo naturalnej pektyny, co sprawia, że jest doskonałym składnikiem do przygotowywania koktajli, marmolad i dżemów. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj.
Składniki:
» pół arbuza
» 1 cytryna
» kilka listków mięty
» 1 szklanka cukru
» 1 szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
Miąższ arbuza odłóż do miseczki, a skórki pokrój w drobną kostkę i wsyp na patelnię. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz cukier, następnie wymieszaj i odstaw na 30 minut pod przykrywką. Po tym czasie zacznij gotować je na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu przez 20-30 minut. Zblenduj dokładnie i przelej do miseczki, do wystygnięcia. W tym czasie zblenduj miąższ, następnie wlej wodę mineralną i wymieszaj. Połącz wszystkie składniki ze sobą i gotowe.
Koktajl smakuje najlepiej po schłodzeniu w lodówce. Smacznego!