REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKalafior 8x lepszy niż z bułką tartą i masłem. Będziesz robić codziennie

Kalafior 8x lepszy niż z bułką tartą i masłem. Będziesz robić codziennie

zapiekanka z kalafiora
fot. screen Youtube / @vkusniesoveti / @LeckererKanal

Zaopatrzyłeś się w świeżą główkę kalafiora i zastanawiasz się, co by z niej pysznego wyczarować? Masz wiele opcji do wyboru. Śnieżnobiałe różyczki możesz wykorzystać do zrobienia zupy, sałatki, placków czy purée, ale żadna z tych opcji nie jest tak pyszna tak ta, którą za chwilę poznasz. Sprawdź przepis na kalafiorową zapiekankę mac and cheese, a już nigdy nie zechcesz przyrządzać uwielbianego warzywa inaczej. W tej potrawie gwiazdorzy także sos serowy. Zapiekanka powstaje w kwadrans i syci lepiej niż podwójny obiad.

REKLAMA

Proste zapiekanki, które powstają w mgnieniu oka, lubimy najbardziej. Mac and cheese to jedna z nich. W USA ludzie oszaleli na jej punkcie, a w Europie najbardziej kochają ją Brytyjczycy. Bazą tradycyjnej zapiekanki mac and cheese jest makaron. Ale można go wymienić na inny składnik. W dzisiejszej wersji rządzi kalafior. Sos pasuje do niego jak ulał. Uda się z cheedarem, parmezanem, jak i zwykłym serem żółtym. Całość będzie smakować przepysznie.

Przepis na pieczonego kalafior a’la mac and cheese

Lista składników:
główka kalafiora,
1,5 szklanki mleka,
150 g sera (np. cheedar),
4 łyżki mąki,
50 g masła,
pieprz, sól i łyżeczka gałki muszkatołowej.

Wykonanie:
Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy go i przekładamy do formy żaroodpornej.

REKLAMA

W sporym garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę, podsmażamy chwilę. Potem zalewamy mlekiem i gotujemy sos, aż zacznie wrzeć. W tym momencie wrzucamy wiórki sera i trochę każdej z trzech przypraw. Gotowym sosem zalewamy miękkie różyczki.

Zapiekankę pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Wyciągamy ją z piekarnika, lekko studzimy i podajemy, smacznego.

Sprawdź też przepis na pyszne placki z kalafiora i zupę kalafiorową.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA