Kalafiorowa zupa z serem feta. Idealna na letni obiad w ogrodzie

Zupa z kalafiora
YouTube | The Stay At Home Chef

Lato obfituje w krajowe warzywa i owoce. Warto zatem korzystać z nich, aby przyrządzać smakowite potrawy. Jednym z warzyw, który nie tylko dobrze smakuje, ale ma także wiele właściwości prozdrowotnych jest kalafior.

REKLAMA

Na portalu Kwestia Smaku pojawił się przepis na zupę z kalafiora z dodatkiem ziemniaków i sera feta. Robi się ją niezwykle szybko i świetnie nada się na letni obiad.

Składniki niezbędne do przyrządzenia zupy to:

Kalafior – 1 mały lub pół dużego

Ziemniaki – 0,5 kg

Bulion jarzynowy lub drobiowy – 1 litr

Papryka czerwona – 0,5 sztuki

Śmietanka 18% – 200 g

Masło – 1 łyżka

Czosnek – 2 ząbki

Koperek

Szczypiorek

Ser feta

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Kurkuma w proszku – 1/3 łyżeczki

REKLAMA

Przygotowanie potrawy zaczynamy od podsmażenia na maśle i oliwie pokrojonych w kostkę ziemniaków. Warzywa podsmażamy przez około trzy minuty. Po tym zassie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy dalej około minutę.

Następnie dodajemy gorący bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Wtedy zmniejszamy ogień pod garnkiem, dodajemy różyczki kalafiora i paprykę (pokrojoną w kostkę). Następnie doprawiamy całość kurkumą i pieprzem.

Garnek przykrywamy i gotujemy przez około kwadrans, do uzyskania miękkości warzyw. Wtedy do garnka dodajemy śmietankę, koperek i szczypiorek. Całość podgrzewamy jeszcze około 2 minuty. Rozlewamy zupę do talerzy i posypujemy pokruszonym serem feta.

REKLAMA

Smacznego!

Podziel się: