Kalafior zapiekany z serem to niezwykle pyszna wersja, którą pokocha każdy smakosz. Warstwa sera sprawia, że kalafior ma bardziej wyrazisty i oryginalny smak. Poznaj przepis!
Najbardziej popularną propozycją przygotowania kalafiora jest bułka tarta i masło. Jednak czasem mamy ochotę zjeść go w nieco innej wersji, dlatego przychodzimy z pomocą i przedstawiamy pyszną wersję kalafiora z serem.
Kalafior zapiekany z serem – obłędny w smaku! Przepis
Składniki:
» 1 kalafior
» 150 g żółtego sera
» 3 łyżki masła
» 2 łyżki tartej bułki
» gałka muszkatołowa
» 1 łyżeczka cukru
» 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, następnie wsyp sól oraz cukier i wymieszaj. Kalafior podziel na różyczki, a potem umieść w garnku z wodą. Gotuj przez 10 minut, aż będzie pół twardy.
Odcedź kalafior i umieść go w naczyniu żaroodpornym. Ser zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, a potem przełóż do miseczki i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej.
Na patelni umieść bułkę tartą i podgrzewaj do momentu, aż lekko się zarumieni, a potem dodaj łyżkę masła. Całość podgrzewaj chwilę, cały czas mieszaj. Pozostałe masło – 2 łyżki – rozpuść w mikrofalówce.
Posyp kalafior bułką tartą, potem ser żółty i polej całość roztopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut – aż się zarumieni i będzie chrupiący. I gotowe, smacznego!