Kani wiele osób używa do przygotowania kotletów w panierce. Okazuje się, że wdzięczny grzyb doskonale sprawdzi się także w innych daniach. Mamy dla was kilka pomysłów, które naprawdę warto wypróbować – nie czekajcie, ponieważ sezon na kanię niedługo się skończy.
Z kani powstaną nie tylko pyszne kotlety przypominające schabowe. Grzyb ten nadaje się też do zrobienia wielu innych smakołyków, a większość z nich wcale nie jest trudna. Skorzystajcie więc z okazji, że sezon na kanię jeszcze trwa i przyrządźcie z jej dodatkiem wyborny obiad.
Co przygotować z kani? Opcji jest wiele
Kanią możecie z powodzeniem zastąpić inne grzyby. Poza popularnym klasykiem w formie bezmięsnych schabowych możecie też pokusić się o ugotowanie flaczków z dodatkiem omawianego grzyba. Pokrójcie i podsmażcie go, a potem wrzućcie do zupy – świetnie zastąpi mięso lub boczniaki. Do dania koniecznie dodajcie majeranek.
Kania sprawdzi się też jako baza do omleta lub jajecznicy, wystarczy zrumienić ją na patelni. Tak samo, jak inne grzyby może być rewelacyjnym składnikiem sosów podawanych do makaronu czy klusek ziemniaczanych. Zresztą kanie – podobnie jak pieczarki – można także nadziewać, a potem zapiekać.
Co powiecie na gotowaną i marynowaną kanię?
Marynowane grzyby to przekąska, za którą przepada wiele osób. Kanie także mogą trafić do słoika. Najpierw je obgotujcie przez 15 minut, a następnie zalejcie mieszanką wody, cukru, soli i octu. Na pół litra wody przeznaczcie szklankę kwasu oraz po dwie łyżki przypraw.
Z pewnością każdy z was próbował kiedyś zupy grzybowej. A czy wpadlibyście na pomysł, aby do takiej potrawy dodać kanie? Jeśli macie spory zapas tych grzybów, zupa jest jednym najznakomitszych pomysłów. Pokrójcie okazy, przesmażcie je na patelni z dodatkiem cebuli i czosnku, a potem ugotujcie z warzywami w ulubionym wywarze. Doprawicie majerankiem, imbirem i papryką, a danie będzie obłędne.