Karpatka jakiej jeszcze nie jadłeś! Tak pyszna, że rozpływa się w ustach

Karpatka jakiej jeszcze nie jadłeś

Karpatka jakiej jeszcze nie jadłeś – pięknie wyrasta w piekarniku, jest delikatna w smaku, a budyniowy krem jest idealnym dopełnieniem. Ten przepis jest najlepszy, bo pochodzi ze starej książki kucharskiej. Sprawdź!

REKLAMA

Ciasto na karpatkę powinno być lekkie i chrupkie z wierzchu. Bardzo ważne są proporcje w przepisie, których nie wolno modyfikować – wtedy może wyjść zbita i przypominająca zakalec. Dziś prezentujemy obłędny przepis na pyszną i niezwykle delikatną karpatkę. Przekonaj się i zrób ją u siebie w kuchni, a nie pożałujesz!

Karpatka jakiej jeszcze nie jadłeś – obłędna w smaku i delikatna

Składniki na ciasto parzone:

125 g masła
250 ml wody
170 g mąki
szczypta soli
4-5 jajek

Składniki na krem:

600 ml mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
6 żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
250 g masła + 30 g cukru pudru

REKLAMA

Przygotowanie:

Ciasto parzone: wodę wlej do garnka, dodaj masło, a potem podgrzewaj przez kilka minut, aż zacznie lekko wrzeć. Dodaj mąkę i mieszaj bardzo energicznie, aż powstanie bardzo zwarta masa przypominające kruche ciasto. Przełóż je do naczynia, następnie odstaw do wystygnięcia.

Gdy wystygnie zacznij miksować ciasto i dodawaj jajka – po jednym – i miksuj cały czas. Masa powinna być gęsta i lekko klejąca, wtedy podziel ją na pół. Połówkę ciasta wyłóż na formę o wymiarach 23×36, wcześniej wysmaruj ją lekko masłem i oprósz mąką. Wyrównaj powierzchnię ciasta i piecz w piekarniku – 200 stopni, przez 25 minut, aż się zarumieni. Powtórz to samo z drugą porcją ciasta.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia!

REKLAMA

Masa: wlej do garnka mleko, a potem dodaj ekstrakt waniliowy, lekko podgrzewaj. Do miski dodaj żółtka i cukier, a potem ubijaj je mikserem na puszystą masę. Wsyp do żółtek mąkę pszenną i ziemniaczaną, następnie zmiksuj. Gdy mleko będzie gorące, wlewaj bardzo powoli do masy jajecznej – mieszaj energicznie. Całość przelej z powrotem do garnka i gotuj na najwyższym ogniu – ciągle mieszaj. Gdy zgęstnieje, odstaw do wystudzenia, a gdy ostygnie zacznij miksować i dodawaj porcjami masło i cukier puder. Miksuj do czasu, aż powstanie gładka masa budyniowa.

Wyłóż masę na podpieczoną połowę ciasta i przykryj drugą. I gotowe, smacznego!

Podziel się: